NANOFAT

NANOFAT EN REGENERATIEVE CHIRURGIE

Wil je een stamcelbehandeling laten uitvoeren? Dan kun je hiervoor uitstekend terecht bij Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie. Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van diverse behandelingen, zoals een verjonging met stamcellen. Menselijk vetweefsel is niet enkel een laagje isolatie of een caloriereserve voor tijden van tekort. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vetweefsel een belangrijke bron van multipotente stamcellen is. Stamcellen zijn in staat om zo nodig in een ander celtype te veranderen (differentiëren). Op die manier zou men vetweefsel kunnen beschouwen als een belangrijk orgaan voor het regenereren en herstellen van het menselijk lichaam.

Een stamcelbehandeling in onze kliniek in Gent

Door verschillende chirurgen over de hele wereld werd gezien dat inspuiten van vet (lipofilling) in de borst (voor borstreconstructie) of het gelaat (in het kader van verjongingschirurgie) vaak een verbetering in de overliggende huid teweegbrengt. Door verjonging met stamcellen genezen chronische wonden (bijvoorbeeld na bestraling van borstkanker) beter en ziet de huid van het gelaat er jonger uit (pigmentatie, textuur). Dit effect werd door vele chirurgen als een mogelijk stamceleffect beschreven, veroorzaakt door de stamcellen die tijdens de stamcelbehandeling met de vetcellen werden getransplanteerd.

In het Coupure Centrum passen wij reeds een tiental jaar een techniek toe waarbij men selectief de grote vetcellen in het liposuctievet mechanisch gaat verwijderen, zodat de veel kleinere stamcellen overblijven. Deze worden dan met heel fijne naaldjes in zeer oppervlakkige rimpeltjes ingebracht (nanofat grafting) ofwel in het dun laagje onder de huid ingespoten. Hiermee wordt een duidelijke verbetering in de kwaliteit van de huid gezien in situaties waarbij de huid chronisch beschadigd werd door bijvoorbeeld de zon (decolleté, handrug, rond de mond) of in littekens. Hier wordt het vetweefsel dus niet als een bron van vetcellen gebruikt met het doel volume te corrigeren, maar betreft het een stamcelbehandeling met de regeneratieve cellen aanwezig in het vetweefsel.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het vroegtijdig (bijvoorbeeld vanaf 30 jaar) en herhaaldelijk toepassen van een dergelijke regeneratieve stamcelbehandeling het verouderen van de huid op termijn drastisch zou kunnen tegengaan. Deze behandeling met stamcellen zorgt dus voor een verjonging van de huid.

Nanofat kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd, apart of in combinatie met andere ingrepen (bijvoorbeeld facelifts, neuscorrectie, ooglidcorrectie enzovoort). De ingreep is weinig belastend en behalve wat zwelling en kneuzing is het herstel zeer vlot. Het finale resultaat van een stamcelbehandeling laat wel een tijdje op zich wachten. Klassiek moet er toch een zes à acht maanden voorbij gaan vooraleer de verjonging met stamcellen zichtbaar wordt. Dit is typisch bij regeneratieve behandelingen.

Lees het Knack artikel

NANOFAT NEEDLING

Twee vliegen in een klap voor huidverjonging! Door de combinatie van de regeneratieve cellen die aanwezig zijn in het Nanofat met de needling-techniek, krijgt de huid een enorme boost en kan huidveroudering worden vertraagd. Kies dus zeker voor een verjonging met stamcellen.

Microneedling van de huid is een welbekende techniek die de laatste jaren nieuwe mogelijkheden heeft gecreëerd om de huid te vernieuwen. Microneedling maakt gebruik van miniscule naaldjes die kleine kanaaltjes in de huid maken. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om deze op een natuurlijke manier te stimuleren. Door de prikkeling in het bindweefsel van de huid komen groeifactoren en helende stoffen vrij, die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel). Wetenschappelijk onderzoek heeft twee effecten van needling op de huid bewezen:

 1. Versteviging van de huid en vermindering van reliëf (grove poriën). De bindweefselcellen (fibroblasten) krijgen een prikkel om nieuwe bindweefselvezels te produceren. Doordat het bindweefsel diep in de huid wordt gestimuleerd, merk je na enkele microneedling-behandelingen dat jouw huid steviger en gladder wordt. Reliëf dat ontstaan is door acnelittekens en rimpels zal geleidelijk minder worden.
 2. Vernieuwing van de huidcellen en zuiveringen. Daarnaast krijgt de celdeling een enorme boost. Oude, dode huidcellen schilferen in de weken na de microneedling-behandeling versneld af en nieuwe, jonge huidcellen worden eerder aangemaakt. De hoornlaag wordt weer mooi dun waardoor verstoppingen (comedonen) minder kans krijgen en minder zichtbaar worden. Jouw huidteint wordt egaler en stralender.

Van vetweefsel is reeds een tiental jaar bekend dat dit heel rijk is aan stamcellen. Dit zijn cellen die in staat zijn om zieke of beschadigde weefsels te herstellen. Dr Tonnard & Verpaele hebben in 2013 een techniek gepubliceerd om deze stamcellen op een eenvoudige manier uit het vetweefsel te concentreren. Reeds honderden patiënten werden ondertussen met Nanofat behandeld voor het regenereren van de huid van het gelaat, hals, decolleté en de handen.

Dr Tonnard & Verpaele combineren nu de microneedling-techniek om Nanofat gelijkmatig in de bindweefsellaag van de huid te brengen. Dit kan onder plaatselijke verdoving. ’s Anderendaags kan met wat make-up eventuele onderhuidse rode puntjes gecamoufleerd worden. Het effect op de huid wordt reeds na enkele weken zichtbaar, maar door de ingebrachte regeneratieve stamcellen blijft dit herstellend effect nog tot een jaar verder werken. De typische indicaties voor de Nanofat needling zijn:

 • Fijne lijntjes en rimpels
 • Acnelittekens
 • Littekens van andere aard, bijvoorbeeld brandwonden
 • Zonbeschadiging
 • Pigmentstoornis
 • Grove poriën
 • Striemen/striae
 • Verslapping van de huid

De techniek kan ook preventief worden toegepast om vanaf 30-jarige leeftijd huidveroudering een halt toe te roepen door jaarlijks een Nanofat needling van de huid uit te voeren.

Vraag meer informatie aan over verjonging met stamcellen

Wil je een stamcelbehandeling laten uitvoeren? Of heb je vragen over verjonging met stamcellen? Neem dan contact op met onze specialisten door te bellen naar +32(0)9269 94 94, door een e-mail te sturen naar info@tonnardverpaele.com of door het contactformulier in te vullen. Wij staan voor je klaar in onze kliniek in Gent en vertellen je graag meer over een stamcelbehandeling.

GERELATEERDE BEHANDELINGEN

 • Afstaande oren kunnen psychologisch heel belastend zijn. Hieraan kan verholpen worden voor een eenvoudige ingreep met een onopvallend sneetje achter het oor....

 • Een liplift is een kleine chirurgische ingreep uitgevoerd aan de basis van de neus om de verticale hoogte van de verouderende bovenlip te verkorten....

 • Herstel van volume met eigen vet is de basis van moderne verjongingstechnieken. Tonnard en Verpaele zijn zeer ervaren pioniers van deze techniek....

 • De mond geeft veel emoties weer. Vullen kan mooi zijn, doch even belangrijk is de huidkwaliteit en de vorm van de lippen. Een liplift werkt zeer verjongend...

 • Behoud van je natuurlijk uiterlijk, vlot herstel en minder risico’s: dit onderscheidt de MACS-lift die Tonnard en Verpaele ontwikkelden van andere face-lifts...

EXTRA INFORMATIE

VOOR EN NA BEHANDELINGEN

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK