Schaaflaser/ Erbiumlaser

SCHAAFLASER / ERBIUMLASER

Voor het vernieuwen van het huidoppervlak wordt een resurfacing of laserabrasie uitgevoerd. Hiervoor maken we gebruik van de Erbiumlaser. Indicaties zijn bv. rimpels, zonnevlekken of ­littekens ten gevolge van acné of windpokken.

De ingreep kan op zichzelf uitgevoerd worden of als toevoeging bij een andere plastisch chirurgische ingreep, zoals een ooglidcorrectie of een facelift. We kunnen het hele gezicht behandelen of afzonderlijke zones, zoals kraaienpootjes, de huid rond de mond of rond de oogleden.

Ontkleuring van de huid wordt na een Erbiumlaserbehandeling bijna nooit gezien. De huid geneest op een week en kan wat rood zien gedurende drie à zes weken (in tegenstelling tot de CO2 laser waar vaak meer dan zes maanden roodheid ontstaat).

De ingreep kan, en dat in tegenstelling tot een ingreep met de CO2-laser, perfect onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Dat betekent dat je niet opgenomen hoeft te worden in het operatiecentrum en dat je kort na de behandeling naar huis kan.

Sedert enkele jaren wordt deze behandeling vaak gecombineerd met een vorm van lipofilling, SNIF of Nanofat grafting genaamd. Dit verbetert nog aanzienlijk de resultaten en laat toe de laserbehandeling lichter uit te voeren omdat de rimpeltjes ook van de binnenkant worden opgevuld.

VOOR DE INGREEP
De dag van de ingreep mag je nog een licht ontbijt of lichte lunch nuttigen. Je moet jouw eventuele dagelijkse medicatie innemen tenzij het bloedverdunners zijn. Je krijgt vooraf een voorschrift voor pilletjes tegen koortsblazen (Docaciclo) en de zalf die nodig is op het einde van de ingreep. Vergeet die zalf niet mee te brengen op de dag van de ingreep.

Kom zonder make-up naar het operatiecentrum of breng het nodige mee om jouw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we je om die dag geen huidcrème te gebruiken: op een enigszins vettige huid is het moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor de ingreep.

Breng een lichte sjaal of hoofddoek mee om na de ingreep om te doen. Draag liever loszittende kledij en bij voorkeur iets wat je niet over het hoofd hoeft te trekken.

DE INGREEP
Tijdens de behandeling met de Erbiumlaser worden jouw ogen beschermd door twee oogschelpen. Ook kunnen wij oordopjes voorzien als je dat wenst, want het lasertoestel is vrij lawaaierig. Soms zal je arts beslissen om bij het begin van de ingreep een kalmerend middel toe te dienen, zodat je de ingreep in alle comfort kunt ondergaan. Voor de ingreep maakt de chirurg enkele aantekeningen op je gezicht om de zones voor behandeling af te lijnen.

Tijdens en na de ingreep, die je stap voor stap wordt uitgelegd door de chirurg, wordt je begeleid door onze verpleegster. Eerst wordt jouw gezicht gewassen met een ontsmettende vloeistof. De plaatselijke verdoving wordt toegediend door de onderhuidse inspuiting van een verdovingsstof met een heel fijn naaldje, zoals bij de tandarts. Je voelt een prikje en heel even een branderig gevoel, maar dat ebt bijna onmiddellijk weg. De verdoving blijft anderhalf à twee uur werkzaam en behoedt je voor pijn tijdens de behandeling.

Zodra de verdoving is ingewerkt overloopt de chirurg het te behandelen oppervlak met de laserstraal. Hij zal verschillende keren over dezelfde zone moeten gaan om tot de gewenste diepte te komen. Tegen het einde van de behandeling kan ze met een lichte bloeding gepaard gaan, die echter zeer snel stopt. De wonde is te vergelijken met een schaafwonde.

De ingreep wordt afgerond met de reiniging van het gezicht en het aanbrengen van een laag wondhelende zalf. Een halfuurtje na de ingreep kan je je naar huis laten brengen.

NA DE INGREEP
Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kan je een licht branderig gevoel krijgen, maar geen pijn. Een drietal keer per dag moet je jouw gezicht gedurende vijftien minuten bedekken met kompressen die gedrenkt werden in een oplossing van lauw water (een kopje) met azijn (een koffielepel). Dat lost eventuele korstjes op en geeft een verfrissend gevoel. Daarna breng je telkens een rijkelijke laag vaselineparaffine aan. Het is belangrijk dat de wonde nooit uitdroogt, breng dus geregeld wat extra zalf aan.

Als iemand je kan helpen, mag je gerust vanaf de eerste dag na de ingreep jouw haar wassen met babyshampoo.

De eerste 24 uur kan de wonde lichtjes nabloeden. Dat is perfect normaal en hoeft je niet te verontrusten. Ook enige zwelling van het gezicht de eerste dagen is normaal en ebt geleidelijk weg.

Doorgaans is de nieuwe huid na vier à zeven dagen volledig genezen. Tijdens die genezingsfase moet je pilletjes nemen ter voorkoming van koortsblaasjes en infecties. De behandelde huid is daar immers gevoeliger voor. Het voorschrift krijg je mee van jouw plastisch chirurg.

De eerste week na de behandeling kom je één tot twee keer op controle bij de chirurg, vervolgens na een drietal weken, dan na drie maanden. De definitieve controle volgt na zes maanden.

GERELATEERDE BEHANDELINGEN

  • Bepaalde informatie over de mogelijke behandelingen mag volgens de wet niet online vermeld worden (bijv. de gangbare merknamen)...

  • Doeltreffende behandeling van allerlei bloedvat afhankelijke problemen van de huid...

  • Cryolipolyse maakt gebruik van intensieve koeling van de onderhuidse vetlaag en vermindert de dikte van deze laag met 20 tot 40 %...

  • Gebruik van verschillende golflenges van licht om allerhande huidproblemen aan te pakken op een niet agressieve manier...

  • Techniek om met talrijke fijne prikjes vitamine complexen tot diep in de huid aan te brengen....

EXTRA INFORMATIE

VOOR EN NA BEHANDELINGEN

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK