Gelaatsverjonging door niet-invasieve energy-based technieken en fillers

Gelaatsverjonging door niet-invasieve energy-based technieken en fillers

Gelaatsverjonging door niet-invasieve energy-based technieken en fillers

Sedert jaren proberen sommige instellingen, op toenemende vraag van het publiek, niet-invasieve (= niet-heelkundige) methoden toe te passen ter verjonging van het gelaat.

Met de regelmaat van de klok verschijnen berichten in de media van nieuwe “wonderbehandelingen” die operaties om de hals en het gelaat te liften volledig overbodig zouden maken. Vaak worden hierbij artsen aangevoerd als experten van deze methodes, en patiënten getuigen van de resultaten, welke ondersteund worden met foto’s. De lijst van deze toestellen, behandelingen en injecteerbare stoffen is enorm. We spreken hier voornamelijk over RADIOFREQUENCY (“RF”), High Intensity Focused Ultrasound (“HIFU”), en BIOSTIMULATOREN.

Wij willen waarschuwen dat vele berichten die hierover online en op sociale media te vinden zijn, gesponsord zijn door de industrie waardoor vaak de commerciële belangen de bovenhand krijgen ten aanzien het welzijn van de patiënt.

Hoewel in een aantal van deze behandelingen er inderdaad minimale zichtbare verbetering van een aantal kenmerken kunnen aangetoond worden, zoals een zekere verstrakking van de huid, vermindering van hamsterwangen, verminderde rimpels… is hier toch een belangrijke kanttekening op zijn plaats!

Tot hiertoe bestaat géén énkele behandeling die zonder heelkunde het resultaat van een goed uitgevoerde face lift kan benaderen. Je zal zeggen: ja maar ik ben al tevreden met een beetje verbetering, en het kan toch geen kwaad…?

Maar hier nijpt precies het schoentje. Heel vaak gaan patiënten die één of meerdere van deze behandelingen ondergaan hebben na een tijdje toch vragen naar een “echte” facelift omdat de weefsels opnieuw gezakt zijn of omdat ze het effect van de methode niet voldoende vonden.

Welnu, in de afgelopen 5-tal jaar waarschuwen een aantal wereldvermaarde gelaatschirurgen voor rampzalige scenario’s bij patiënten die voordien met bovenstaande methodes (RF, HIFU of Biostimulatoren) behandeld waren. De chirurgie blijkt bijzonder moeilijk te worden omdat de onderhuidse weefsels door deze methodes verlittekend raken en de doorbloeding van de huid hierdoor verminderd wordt. De geïnjecteerde producten worden vaak onder de huid teruggevonden als harde knobbels en fibrotisch weefsel etc… Dit is eveneens onze ervaring in de recente jaren.

Hierdoor wordt een facelift of halslift operatie na deze methodes technisch veel moeilijker, en is de kans op verwikkelingen, zoals verklevingen, onregelmatigheden, nabloedingen, zenuwletsels tot en met huidnecrose veel groter.

Samen met tientallen vermaarde collega’s willen wij een waarschuwing geven aan al onze patiënten om behandelingen met RF, HIFU, of Biostimulatoren énkel te overwegen indien je zéker bent dat je achteraf nooit een operatie voor lifting van het gelaat, voorhoofd of hals wenst te ondergaan.

 

CONCLUSIE:

Samengevat zijn énkel de fillers op basis van Hyaluronzuur veilig genoeg om tijdelijk kleine volumedeficiënties op te vullen (bv in neuslippenplooi, mondhoeken, jukbeenderen,…). De geruststelling dat alle hyaluronzuur spontaan volledig verdwijnt, wordt stilaan in de wetenschappelijk literatuur in twijfel getrokken.

Bij gelaatschirurgie na voorafgaande hyaluronzuur injectie, raden wij aan om het nog aanwezige hyaluronzuur te laten verwijderen door het enzym hyaluronidase (dat het hyaluronzuur oplost) in te spuiten. Wij zijn een grote voorstander van volumecorrectie door middel van eigen vet injectie (lipofilling) wat, indien vakkundig uitgevoerd, op lange termijn het beste en natuurlijkste resultaat oplevert.

Wij raden ten stelligste behandelingen zoals HIFU en RADIOFREQUENCY in gelaat en hals af.

 

Zie bijgevoegd artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Plastic & Reconstructive Surgery

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK