PRP

PRP

Wat? 

PRP staat voor Platelet Rich Plasma of plaatsjesrijk plasma. Het is een must-have binnen de regeneratieve behandelingen.

Toepassingen

Het kent reeds sinds vele jaren toepassingen in de orthopedie (voor osteochondrale letsels, pees- of ligamentherstel, spieren, botfracturen, pseudoartrose) maar het wordt ook toegepast voor pijnreductie en voor een betere wondheling en littekenvorming postoperatief. Ook binnen andere diverse takken binnen de geneeskunde zoals oftalmologie, pneumologie, NKO en urologie wordt PRP al geruime tijd toegepast. 
 

Binnen de esthetische geneeskunde wordt PRP gebruikt om haarverlies te gaan behandelen en om het gelaat te gaan optimaliseren op een natuurlijke wijze.

Ter hoogte van het gelaat wordt het ingezet om: 

 • kleine fijne oppervlakkige rimpeltjes te vervagen 
 • het verminderen van de poriën van de huid 
 • het verbeteren van de huidtextuur: elasticiteit en huidtonus 
 • verminderen van pigmentatiestoornissen zoals acne en ouderdomsvlekjes 
 • het behandelen van een doffe huid. 

 

Kortom, een gezonde en stralende huid!
 

Uit wat bestaat de behandeling? 

Bij een PRP behandeling wordt uitsluitend gebruik gemaakt van uw eigen bloed. De dag van de ingreep drinkt u best voldoende water. 

Vooraleer bloed afgenomen wordt, wordt het gelaat eerst gereinigd en wordt er een verdovende crème aangebracht op het gelaat. Daarna wordt het gelaat gekoeld met ice pads. Vervolgens wordt er 20 cc bloed afgenomen van de patiënt die wordt gecollecteerd in de PRP kit. Daarna wordt deze kit in een centrifuge gestoken die gedurende een 4-tal minuutjes zal centrifugeren om de rode bloedlichaampjes te gaan scheiden van het bloedserum met de bloedplaatjes. Daaropvolgend wordt het plaatjesrijk plasma onttrokken uit de kit en in kleine gebruiksvriendelijke spuiten overgebracht, die daaropvolgend via fijne micronaalden lokaal wordt geïnjecteerd in de verdoofde huid. 

 

Na de PRP behandeling wordt er vaak nog microneedling toegepast in combinatie met het plasma die kan gemengd worden met vitamines voor een nog beter resultaat. Deze behandeling wordt samen ook de ‘Vampire lift’ genoemd.
 

Hoe werkt PRP en microneedling? 

De bloedplaatjes die geïnjecteerd worden samen met het serum bezitten groeifactoren (=eiwitten) die vrijgesteld worden in de huid en de huidcellen gaan stimuleren om nieuw collageen en elastine te gaan aanmaken.
Collageen is een belangrijke eiwitstructuur die een groot bestanddeel vormt van onze gewrichten, spieren en botten maar ook in onze haren en nagels zitten. Ter hoogte van de huid zorgt het voornamelijk voor de stevigheid en elasticiteit ervan. Vanaf ons 25 jaar heeft ons lichaam het minder gemakkelijk om zelf collageen aan te maken. De huidelasticiteit zal dus progressief dalen binnen het fysiologisch verouderingsproces. PRP zal zorgen voor een verhoogde turnover van huidcelvernieuwing en werkt dus regeneratief, en dat op een natuurlijke wijze!   

Ook voor haarverlies wordt PRP ingezet, om de capaciteit van de hoofdhuid tot regeneratie van de haarcellen te gaan versnellen. De groeifactoren kunnen de haarfollikels activeren (enkel voor de follikels die aan het sterven zijn, niet voor de follikels die al heel lang dood zijn) door de bloedtoevoer naar de haarfollikels te verhogen. 

 

Microneedling zelf zorgt voor heel kleine ‘wondjes’ in de huid die de huid triggeren om het wondgenezingsproces te gaan activeren, wat nog sneller verloopt in combinatie met de groeifactoren afkomstig uit de PRP.

Hoeveel sessies zijn er nodig en wanneer is het effect zichtbaar? 

PRP wordt best in het begin 2 (à 3) x herhaald om de 4 à 6 weken om de beste resultaten te hebben. Nadien als onderhoudsbehandeling wordt aangeraden om 1x per jaar een onderhoudsbehandeling te laten plaatsvinden.
Het verwachte resultaat is pas zichtbaar na 2 maanden. De duur van het effect varieert tussen individuen maar de meesten kunnen een behandelingseffect tot 18 maanden verwachten.  

De resultaten na een PRP behandeling voor het haar zien we pas na 2-3 maanden waarbij minder haarverlies wordt opgemerkt. Na 6 maanden zie je duidelijk ook nieuwe haargroei. 

 

Welke bijwerkingen kunnen opgemerkt worden?  

Het mechanisme dat het anti-aging effect verwezenlijkt is 100% natuurlijk en dus de resultaten zijn ook volledig natuurlijk. Er zijn geen gevaarlijke bijwerkingen om bang voor te zijn. Kortdurende roodheid, zwelling en/of blauwe plek is normaal en zullen in de eerste uren/dagen na de behandeling vanzelf verdwijnen.  

 

Voorzorgen na de behandeling: 

De dagelijkse activiteiten kunnen dezelfde dag hervat worden. Nadien is het uitermate belangrijk om zich te beschermen tegen het zonlicht met minstens een SPF50 zonnecrème om te voorkomen dat er terug pigmentverschuivingen ontstaan. Je vermijdt best ook intense sporten of sauna gedurende de eerste 24 uur na de behandeling. Best gebruikt u de eerste weken geen ontstekingsremmer (NSAID). Wel kan u het gelaat wat afkoelen 3x daags gedurende 15 minuten.
 

Contra-indicaties voor PRP: 

 • Plaatjesdysfunctiestoornissen 
 • Trombocytopenie 
 • Zwangerschap 
 • Gebruik van anti-trombotica 
 • Actieve kanker 

 

Voor deze behandeling kan u terecht bij dokter Florence Desmidt. Wil u graag meer weten over deze behandeling? Bel dan gerust naar +32 (0) 9 269 94 94. 

GERELATEERDE BEHANDELINGEN

 • Bepaalde informatie over de mogelijke behandelingen mag volgens de wet niet online vermeld worden (bijv. de gangbare merknamen)...

 • Doeltreffende behandeling van allerlei bloedvat afhankelijke problemen van de huid...

 • Cryolipolyse maakt gebruik van intensieve koeling van de onderhuidse vetlaag en vermindert de dikte van deze laag met 20 tot 40 %...

 • Gebruik van verschillende golflenges van licht om allerhande huidproblemen aan te pakken op een niet agressieve manier...

 • Techniek om met talrijke fijne prikjes vitamine complexen tot diep in de huid aan te brengen....

EXTRA INFORMATIE

VOOR EN NA BEHANDELINGEN

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK